FIRIN MANTI





MALZEMELER:


  • HAMURU İÇİN:
  • 3 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • Tuz,su
KIYMASI İÇİN:
  • 300 gram yağsız kıyma et
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • Tuz,karabiber,kimyon
ÜSTÜ İÇİN:
  • 1 çay bardağı zeytin yağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
FIRIN MANTININ YAPILIŞI:

-  İlk önce mantının hamuru yoğurulur.Un ,tuz bir kaba koyulur içine yumurta kırılır yavaş yavaş su alınarak sert bir hamur yoğurulur.Mantının hamurunun pürüzsüz çok iyi yoğurulması gerekir.Mantı pişerken hamurunun erimemesi ve dağılmaması için iyi yoğurulması çok önemlidir.Hamur 1 saat kadar dinlenmeye bırakılır.Kıymasının içine kuru soğanlar minik minik doğranır.Baharatları ve tuzu atılır.Baharatlarını damak tadına göre ayarlayabilirsiniz.Dinlenen hamur 2 beze yapılır.Bezeler açılır kare kare kesilir içlerine kıymalar yerleştirilir hamurların iki uçlarından birleştirilir kıymaları yukarı gözükecek şekilde tepsiye veya borcama dizilir.Tepsi veya borcam önce yağlanır sonra mantılar dizilir.Şekildeki gibi yapılır fırında 180  derecede orta gözde mantılar hafif kızarana kadar pişirilir.Mantılar kızarırken sos hazırlanır tavaya zeytin yağı ve salça koyulur salçanın kokusu geçene kadar kavrulur 3 su  bardağı kadar su eklenir salçası açılır biraz pişirilir.Kızaran mantılar fırından çıkartılır salçalı sos mantıların üstlerine her yerlerine gezdirilir tekrar fırına sürülür.Bu sefer fırının alt tarafında mantılar sosunu ve suyunu çekene kadar pişirilir.Fırından çıkartılan mantılar ilk sıcağı geçince sarımsaklı yoğurt yapılıp üzerine gezdirilir.Servis edilir.

Afiyet olsun.

Yorumlar