- MALZEMELER:
- HAMURU İÇİN:
- 4 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta
- Su
İÇ HARCI İÇİN:
- 300 gram yağsız kıyma
- 2 tane kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Tuz,karabiber,kimyon,tarçın
ÜSTÜ İÇİN:
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı zeytin yağı veya sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
KAYSERİ MANTISININ YAPILIŞI:
- Önce mantının hamuru yoğurulur.Yoğurma kabına un,tuz ve bir yumurta kırılır,azar azar su alınarak fazla sert olmayan bir hamur yoğurulur bir saat kadar dinlenmeye bırakılır.Hamur dinlendiği zaman daha güzel açılır.Kıyma bir kabın içine koyulur içine kuru soğanlar küçük küçük doğranır,toz biber,pul biber ve baharatlar,tuz katılır yoğurulur.Hamurdan iki tane beze yapılır oklavayla bezelerden bir tanesi alınarak büyük bir şekilde açılır bıçakla kare kare kesilir içlerine kıymalar yerleştirilir kapatılır,bir masanın üstüne veya bir gazetenin üzerine dizilir birbirine yapışmasın diye aralıklı dizilir.Diğer bezede bu şekilde açılır kare kare kesilip aynı şekilde hazırlanır.Büyük bir tencereye su koyulur kaynamaya bırakılır.Bir tava alınır içine zeytin yağı veya sıvı yağ koyulur iki kaşık domates salçası,bir kaşık biber salçası koyulur kavrulur kaynayan mantının suyundan iki kaşık salçaya katılır salça açılır.Kaynayan suya bir tatlı kaşığı tuz atılır mantılar suya atılır kaynara çıkınca 5 dakika kadar haşlanır mantılar haşlanınca salçalı sos içine dökülür 1-2 dakikada öyle haşlanır mantılarla salça özdeşleşince ocağın altı kapatılır.Mantılar sıcak sıcak servis yapılır.İsteğe göre mantıyı yerken üzerine sarımsaklı yoğurt da dökebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder