MALZEMELER:
- 1 kilo dolmalık biber
- 3 su bardağı pirinç
- 3 tane orta boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 paket kuş üzümü
- 1 paket dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- Karabiber,yenibahar,karanfil,tuz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
ZEYTİNYAĞLI BİBER VE SOĞAN DOLMASININ YAPILIŞI:
- 3 tane orta boy soğanın baş ve uç tarafları kesilir kabukları soyulur başından uç tarafına bıçakla ortasına kadar kesik atılır.Bir tencerede hafif yumuşayana kadar haşlanır.Biberlerin başları kesilir içleri temizlenir yıkanır suları süzülmeye bırakılır.Bir tepsiye pirinçler yıkanıp koyulur.2 tane kuru soğan doğranır,bütün malzemeler pirinçlerin içine katılır,bir çay bardağı zeytin yağının yarısı dolmanın içine koyulur yarısı üstüne ayrılır.Baharatlar arzunuza göre birer çay kaşığı veya daha az koyulabilir.Yarım çay bardağı da su koyulur.Bütün malzemeler güzelce karıştırılır .Soğanlar haşlanınca katları birbirlerinden ayrılırlar.Her katın içine iç malzemeden koyulup sarılır,biberlerin içine de yarısına kadar iç malzeme koyulur ağızlarına domates kapatılıp tencereye dizilir.Doldurulan soğanlar da biberlerin üstüne dizilir ayırdığımız yarım çay bardağı zeytin yağı dolmaların üstüne gezdirilir, biraz tuz atılır üstlerine düz bir tabak kapatılır.Tabağın üstüne çıkacak şekilde su koyulur ocağın altı açılır.Kaynara çıkana kadar orta ateşte kaynara çıkınca ateşin altı en kısığa alınır bir saat pişirilir.Sonra soğumaya bırakılır servis yapılır.
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder