KAYSERİ YAĞLAMASI




MALZEMELER:


  • HAMURU İÇİN:
  • 1 kilo un
  • 1 tatlı kaşığı yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Ilık su
İÇ HARCI İÇİN:

  • Yarım kilo yağsız kıyma
  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 4 tane domates
  • 3 tane biber(yeşil veya kırmızı olabilir)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz,karabiber,kimyon
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
KAYSERİ YAĞLAMASININ YAPILIŞI:

- İlk önce hamur yoğurulur.Derin bir leğene un,tuz koyulur.Bir bardak ılık suya maya koyulur eritilir unun içine katılır ılık su alınarak yumuşak bir hamur yoğurulur.2-3 saat dinlenmeye bırakılır.Mayayı az koymamızın sebebi hamur fazla kabarmasın ekmekler yumuşak olsun diyedir.Büyük bir tavaya kıyma koyulur bir çay bardağı sıvı yağ koyulur ocağın altı kısık ateşte açılır et yavaş yavaş kavrulurken içine kuru soğanlar,biberler,domatesler doğranır et ile beraber kavrulurlar.Malzemeler iyice pişince salça koyulur salçası da kavrulunca tuz ve baharatlar eklenir pul biberi atılır güzelce karıştırılır ocağın altı kapatılır.Hamurdan büyük bezeler yapılır.Bezeler merdane yardımıyla açılır büyük bir tavada gür ateşte pişirilir.Pişen ekmekler sofranın yada temiz bir bezin içine koyulur kurumasın diye üstleri kapatılır.Ekmeklerin hepsi pişince yuvarlak bir tepsiye önce bir ekmek koyulur kıymalı harçtan ekmeğin üstüne iki kaşık koyulur güzelce yayılır sonra ikinci ekmek koyulur onunda üstüne kıymalı harçtan koyulur ve yayılır bu şekilde bütün ekmekler üst üste koyulup kıymalı harçtan sürülür sonra bütün ekmekler yukarıdan aşağıya doğru önce 2 ye sonra 4 e bölünür.Sarımsaklı yoğurt hazırlanır ekmekler sarımsaklı yoğurda batırılarak yenilir.

Afiyet olsun.

Yorumlar