MALZEMELER:
- Kuru patlıcan,kabak,biber,acur(evinizde hangileri varsa)
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
- 300 gram yağlı kıyma veya yağlı parça et
- 1 tane büyük kuru soğan
- 3-4 diş sarımsak
- Yarım demet taze maydanoz, taze nane(tazesi yoksa kuru nanede koyabilirsiniz)
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- Yarım limon
- 2 yemek kaşığı domates salça
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1-2 yemek kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Tuz,karabiber,kimyon,yenibahar
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı zeytin yağı
ETLİ KURU DOLMANIN YAPILIŞI:
- Kuru sebzelerin hepsi bir tencereye koyulur üstlerine su çekilir kaynamaya bırakılır. Derin bir kaba pirinçler ve iri bulgurlar koyulur iyice yıkanır içine yağlı kıyma (eğer parça et koyacaksanız et ufak ufak doğranır) ve bütün malzemeler koyulur soğan,sarımsaklar doğranır,maydanozla nane doğranır.Taze yeşillik, yoksa kuru nanede koyulabilir,yarım limonun suyu sıkılır, yağlar eklenir zeytin yağından biraz dolmanın üstüne dökmek için ayrılır.Kuru sebzeler iyice haşlanınca bütün malzemeler karıştırılır kuru sebzelerin içine yarılarına kadar doldurulur tencereye birbirlerinin ağzına geçecek şekilde dizilir üstlerine kalan zeytin yağı dökülür,biraz tuz atılır düz bir tabak kapatılır. Tencereye tabağın üstüne çıkacak şekilde su koyulur ocağın altı yakılır kaynara çıkınca kısık ateşte bir saat pişirilir.Pişmesi için bu süre yeterli olacaktır kontrol edilir dinlenmeye bırakılır.Servis yapılır.
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder